ASP

Owoce i warzywa oraz mleko w szkole.

piątek, 08.09.2017 10:00

Informujemy iż
dotychczasowe programy „Owoce i warzywa w szkole" oraz „Mleko w
szkole" zostały zastąpione „Programem dla szkół">>
„Program dla szkół" będzie
obejmował wyłącznie dzieci z KLAS I-V, zarówno jeśli chodzi o owoce
i warzywa, jak i mleko. W pierwszym semestrze udostępnionych zostanie:

1) w ramach asortymentu owocowo-warzywnego:

- 12 porcji jabłek;

- 5 porcji gruszki;

- 2 porcje śliwki;

- 1 porcja soku owocowego;

- 7 porcji marchwi;

- 5 porcji rzodkiewki;

- 2 porcje papryki;

- 4 porcje pomidorów;

- 3 porcje kalarepy;

- 1 porcja soku owocowo-warzywnego;

2) w ramach asortymentu mlecznego:

- 27 porcji mleka białego;

- 3 porcje jogurtu naturalnego;

- 4 porcje kefiru naturalnego;

- 3 porcje sera twarożkowego.

Proszę zwrócić uwagę, iż z Programu została wykluczona borówka
amerykańska, na miejscu której Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
umieściło śliwkę. Zgodnie z rozporządzeniem śliwka będzie
udostępniana w całości wraz z pestką.

Projekt rozporządzenia zakłada, iż Program wystartuje 2 października
2017 r.